seo tehnic

SEO Tehnic – Ce este si de ce este important in 2024?

In lumea SEO, optimizarea tehnica a site-ului reprezinta un aspect esential pentru a obtine rezultate de succes in motoarele de cautare. In acest ghid, vom explora in detaliu ce inseamna SEO tehnic, ce elemente sunt incluse in acest proces si cum putem optimiza un website din punct de vedere tehnic. Vom dezvalui caracteristicile cheie ale unui site optimizat tehnic si vom oferi sfaturi practice pentru a va asigura ca respectati cele mai bune practici in domeniu.

Ce este SEO Tehnic?

SEO tehnic reprezinta un ansamblu de practici si tehnici care se concentreaza pe imbunatatirea aspectelor tehnice ale unui website pentru a-l face mai accesibil si mai bine inteles de catre motoarele de cautare. Acest aspect al optimizarii SEO se refera la toate activitatile care vizeaza crearea unui mediu favorabil pentru motoarele de cautare, astfel incat acestea sa poata indexa si clasifica site-ul in mod corespunzator.

Importanta SEO Tehnic

SEO tehnic este esential pentru succesul unui website in mediul online. Acesta are un impact semnificativ asupra modului in care motoarele de cautare vad si claseaza website-ul in pagina cu rezultate Google. Prin implementarea unor bune practici de SEO tehnic, poti imbunatati vizibilitatea si pozitia site-ului in pagina cu rezultate organice.

Ce include SEO Tehnic?

SEO tehnic include o serie de elemente si practici care au ca scop imbunatatirea site-ului din punct de vedere tehnic. Printre acestea se numara:

Viteza de incarcare

Optimizarea vitezei de incarcare a paginii este unul dintre cei mai importanti factori de optimizare tehnica. Un website care se incarca rapid ofera o experienta buna de utilizare si este impins mai sus de motoarele de cautare. Pentru a asigura o viteza optima de incarcare a paginii, este recomandat sa optimizati dimensiunea imaginilor, sa utilizati o structura de cod eficienta si sa utilizati tehnici de caching si nu in ultimul rand sa va asigurati ca apelati la servicii de hosting de calitate.

Pentru a va testa viteza de incarcare puteti apela la tool-uri precum Page Speed Insights sau GTmetrix

Informatii suplimentare legate de performanta paginilor din site puteti gasi si in Google Search Console in sectiunea Experience > Page experience si Core Web Vitals.

Fisierul Robots.txt

Fisierul robots.txt este un fisier text special plasat pe serverul website-ului. Acesta este folosit pentru a comunica cu robotii motoarelor de cautare si pentru a le indica ce parti ale website-ului sa indexeze si sa acceseze. Prin configurarea corecta a fisierului robots.txt, puteti controla modul in care motoarele de cautare acceseaza si indexeaza continutul website-ului.

Fiecare site are un fisier robots.txt iar acesta poate fi accesat adaugand la finalul adresei URL a site-ului /robots.txt.

Un fisier robots.txt de baza arata ceva de genul:

User-agent: *
Disallow:

Sitemap: https://exemplu.ro/sitemap_index.xml

Bugetul de crawlare

Bugetul de crawlare reprezinta numarul de pagini pe care Google le poate scana pe site-ul tau intr-o zi. Acest numar variaza, dar este in general constant. Google nu dispune de resurse nelimitate, asa ca fiecarui site ii este alocat un anumit buget pentru crawlare.

Acesta poate varia de la cateva pagini pe zi la milioane, in functie de sanatatea site-ului (numarul de erori intalnite de roboti), viteza de incarcare, dimensiunea site-ului (numarul de pagini) si de calitatea si numarul de backlink-uri.

Pentru a optimiza bugetul de crawlare, este recomandat sa reduci erorile de pe site, sa blochezi accesul pe anumite pagini care nu sunt relevanta din punct de vedere SEO folosind fisierul robots.txt, sa limitezi lanturile de redirectionare si sa imbunatatesti numarul si calitatea linkurilor externe care indica spre site-ul tau.

Sitemap-ul XML

Sitemap-ul XML este un fisier care ajuta motoarele de cautare sa inteleaga structura site-ului tau, listand toate paginile importante. Acest fisier le permite motoarelor de cautare sa gaseasca rapid si eficient toate paginile site-ului, asigurandu-se ca sunt scanate si indexate corect. Sitemap-ul XML este util mai ales pentru site-urile mari, care au mult continut, sau pentru cele care se actualizeaza frecvent, oferind o harta clara a site-ului pentru motoarele de cautare. Incarcarea unui sitemap XML in platforme precum Google Search Console te poate ajuta la imbunatatirea indexarii site-ului in Google.

Este esential ca in sitemap sa includem doar URL-uri relevante din punct de vedere SEO si sa evitam sa includem URL-uri redirectionate, necanonice, care contin tag-ul noindex sau URL-uri fara continut.

Sitemap pentru imagini

Pentru magazine online este indicat de asemenea sa includem un sitemap pentru imagini in sitemap-ul general.

Un sitemap pentru imagini este o extensie a sitemap-ului XML standard, special conceput pentru a include informatii despre imaginile de pe site-ul tau. Acesta listeaza imaginile importante, oferind motoarelor de cautare detalii suplimentare despre acestea, cum ar fi locatia pe pagina, titlul, si descrierea imaginii. Aceasta practica este importanta pentru SEO, deoarece ajuta la imbunatatirea vizibilitatii imaginilor in cautarile specifice, conducand astfel la mai mult trafic catre site.

Prin includerea imaginilor intr-un sitemap, te asiguri ca motoarele de cautare le pot indexa si afisa corespunzator in pagina cu rezultate, ceea ce este deosebit de valoros pentru site-urile care se bazeaza pe continut vizual, cum ar fi magazine online sau portofolii.

Cum incarci sitemap-ul in Google Search Console?

Pentru a incarca un sitemap in Google Search Console, urmeaza acesti pasi simpli:

Acceseaza Google Search Console: Intra in contul tau Google si deschide Google Search Console.

Selecteaza proprietatea: Alege site-ul web pentru care doresti sa incarci sitemap-ul din lista de proprietati afisate in partea stanga a ecranului.

Acceseaza sectiunea Sitemaps: In meniul lateral, cauta si selecteaza optiunea „Sitemaps”. Aceasta se gaseste sub sectiunea „Index”.

Adauga sitemap-ul: In partea de sus a paginii Sitemaps, vei vedea un camp intitulat „Adauga un nou sitemap”. Introdu URL-ul complet al sitemap-ului tau XML. Asigura-te ca adresezi calea corecta a fisierului sitemap pe site-ul tau, de exemplu, https://www.exempludomeniu.ro/sitemap.xml.

Trimite sitemap-ul: Dupa ce ai introdus URL-ul sitemap-ului, apasa pe butonul „Trimite” sau „Submit”. Google va primi sitemap-ul tau si il va procesa. Acest proces poate dura cateva zile, in functie de dimensiunea site-ului si a sitemap-ului.

Verifica starea: Dupa trimitere, poti verifica starea sitemap-ului in Search Console. Google va afisa daca sitemap-ul a fost procesat cu succes si daca au fost gasite erori.

Implementarea protocolului HTTPS si a certificatului SSL

Implementarea protocolului HTTPS si a unui certificat SSL (Secure Sockets Layer) pe site-ul tau este esentiala pentru asigurarea securitatii datelor utilizatorilor si a informatiilor transmise intre browserul utilizatorului si serverul site-ului. Iata pasii principali pentru implementarea acestora:

Achizitioneaza un certificat SSL: Poti obtine un certificat SSL de la o autoritate de certificare (CA – Certificate Authority). Exista optiuni gratuite, cum ar fi Let’s Encrypt, si optiuni platite, oferite de diferite companii care furnizeaza securitate online.

Instaleaza certificatul SSL pe server: Dupa achizitionare, urmeaza instructiunile furnizate de autoritatea de certificare pentru a instala certificatul SSL pe serverul web. Procesul variaza in functie de tipul de server pe care il folosesti (Apache, Nginx, IIS etc.).

Configureaza serverul sa foloseasca HTTPS: Modifica configuratia serverului tau pentru a redirectiona tot traficul de la HTTP la HTTPS. Acest lucru asigura ca toate conexiunile la site-ul tau sunt criptate si securizate.

Actualizeaza resursele site-ului: Asigura-te ca toate legaturile interne, scripturile, si resursele externe (cum ar fi imagini, CSS, si JavaScript) sunt incarcate prin HTTPS. Aceasta previne avertismentele de continut mixt, care pot aparea daca unele resurse sunt incarcate nesecurizat.

Testeaza implementarea HTTPS: Foloseste instrumente online, cum ar fi SSL Test de la SSLLabs, pentru a verifica daca certificatul tau este instalat corect si daca site-ul tau este configurat corespunzator pentru HTTPS.

Actualizeaza setarile SEO: Dupa trecerea la HTTPS, este important sa actualizezi setarile SEO. Asigura-te ca toate variantele site-ului redirectioneaza catre varianta HTTPS, informeaza Google despre schimbare prin Google Search Console, actualizeaza orice sitemap-uri pentru a include doar URL-uri HTTPS si asigura-te ca orice URL din site care primeste backlink-uri este redirectionat catre varianta HTTPS.

Implementarea HTTPS nu numai ca imbunatateste securitatea site-ului tau dar si ii poate imbunatati clasamentul in pagina cu rezultate organice, deoarece Google ofera un avantaj usor site-urilor securizate.

Eticheta canonical sau canonical tag

Un alt element esential al SEO tehnic este eticheta canonical sau tag-ul canonical. Acesta este un element HTML care ajuta la prevenirea problemelor de continut duplicat pe site-urile web, indicand motoarelor de cautare care versiune a unei pagini este considerata cea principala sau “canonica”. Aceasta este utila in situatiile in care acelasi continut poate fi accesat prin mai multe URL-uri diferite.

De exemplu, daca ai doua pagini pe site-ul tau care contin continut foarte similar sau identic, poti utiliza eticheta canonical pentru a le spune motoarelor de cautare care pagina sa se afiseze in pagina cu rezultate. Prin implementarea acestei etichete pe pagina secundara, indicand ca pagina principala este versiunea canonica, eviti penalizarile pentru continut duplicat si concentrezi autoritatea pe pagina selectata.

Pentru a adauga o eticheta canonical pe o pagina, trebuie sa incluzi un link in sectiunea a codului HTML al paginii tale, folosind atributul rel=”canonical” pentru a specifica URL-ul paginii canonicale. Iata un exemplu de cum arata acesta:

Exemplu: <link rel=”canonical” href=”https://www.exempludomeniu.ro/pagina-preferata” />

Acest lucru ii spune motorului de cautare ca, desi exista mai multe versiuni ale continutului, preferi ca pagina specificata in atributul href sa fie considerata versiunea principala.

Utilizarea corecta a etichetelor canonical poate imbunatati semnificativ performanta SEO a site-ului tau prin clarificarea intentiei si structurii pentru motoarele de cautare, asigurand-te ca pagina corecta este indexata si ca autoritatea este distribuita corespunzator.

Redirecturi

Redirecturile sunt metode prin care atat utilizatorii cat si motoarele de cautare sunt redirectionati de la un URL accesat spre un altul. Aceasta practica este adesea folosita din motive bine intemeiate legate de SEO, cand sunt aplicate corect.

Situatii în care se folosesc redirecturile:

Pentru a evita continutul duplicat: Redirecturile sunt folosite adesea pentru a preveni problemele de continut duplicat. Chiar daca eticheta canonical poate fi utilizata in acest scop, exista situatii in care redirectionarea este cea mai eficienta solutie. De exemplu, la trecerea de la HTTP la HTTPS sau in cazul schimbarii domeniilor de la versiunea cu www la cea non www.

Pentru a directiona URL-urile cu slash (/) la final catre cele fara: Exista confuzii intre URL-urile cu si fara slash la final. In timp ce un slash la finalul domeniului principal nu schimba adresa, pentru subpagini sau categorii, slash-ul la final poate fi interpretat ca o pagina diferita, necesitand un redirect pentru a evita continutul duplicat.

Pentru a redirectiona URL-urile cu extensii de fisier: Uneori, URL-urile pot include extensii (.html, .php etc.), necesitand un redirect catre versiunea fara extensie pentru a uniformiza adresele.

Pentru a redirectiona URL-urile cu litere mari catre cele cu litere mici: Deoarece URL-urile sunt sensibile la caz (majuscule/minuscule), pentru a evita duplicarea, se face redirect de la variantele cu majuscule la cele fara

Pentru a pastra “link juice-ul” si traficul unui URL vechi: In cazul schimbarilor de domeniu sau restructurarii site-ului, redirecturile ajuta la pastrarea autoritatii si traficului paginilor afectate.

Eliminarea paginilor 404 dupa stergerea sau mutarea continutului: Daca o pagina a fost stearsa sau mutata, vizitatorii si motoarele de cautare care incearca sa acceseze vechea adresa URL vor intalni o eroare 404. In aceste cazuri, este recomandat sa folosesti un redirect 301 catre o pagina relevanta actuala pentru a pastra experienta utilizatorului pozitiva si a transfera orice autoritate SEO catre noua locatie.

Tipuri de redirecturi

Redirect 301: Este cel mai utilizat tip de redirect si indica mutarea permanenta a unei pagini la o noua adresa. Este utilizat pentru a transfera “link juice” si pentru a evita continutul duplicat in cazul migrarilor de domeniu.

Redirect 302: Semnaleaza o mutare temporara a paginii. Este folosit cand se doreste pastrarea paginii vechi in index, fara transferul parametrilor acesteia la noua adresa.

Ce este un redirect chain sau lant de redirectionare?

Cand mai multe redirecturi conduc de la o pagina la alta, formand un lant, acest lucru poate incetini incarcarea paginilor si poate crea erori. Solutia este eliminarea unora dintre aceste redirecturi, directionand direct catre pagina finala dorita.

Exemplu de lant de redirect chain:

Pagina sursa -> Pagina 1 – Redirect 1 -> Pagina 2 – Redirect 2 -> Pagina 3 – Redirect 3 -> Pagina finala

Efecte negative ale redirect chains

Redirect chains pot avea mai multe efecte negative asupra performantei site-ului tau si asupra experientei utilizatorilor. Iata cateva dintre modurile prin care acestea pot afecta:

Incetinirea timpului de incarcare: Fiecare redirect din lant adauga timp suplimentar la incarcarea paginii. Acest lucru se datoreaza faptului ca browserul trebuie sa urmeze fiecare redirect in parte pentru a ajunge la destinatia finala. Incetinirea incarcarii paginilor poate afecta experienta utilizatorilor si poate creste rata de respingere.

Scaderea eficientei crawlarii: Motoarele de cautare au un buget de crawlare alocat pentru fiecare site. Redirecturile inutile consuma o parte din acest buget, lasand mai putine resurse pentru indexarea paginilor noi sau actualizate. Acest lucru poate impiedica indexarea eficienta a continutului si poate intarzia aparitia paginilor noi in rezultatele cautarii.

Diluarea “link juice”-ului: Desi redirecturile 301 transmit cea mai mare parte a autoritatii (sau “link juice”) de la o pagina la alta, lanturile lungi de redirecturi pot duce la o pierdere mica, dar semnificativa, a acestei autoritati. Acest lucru poate afecta clasamentul paginilor in rezultatele cautarii.

Complicarea analizei si urmaririi: Lanturile de redirecturi pot face mai dificila urmarirea traseelor utilizatorilor si analiza datelor de trafic. Astfel, poate fi mai greu sa intelegi cum interactioneaza utilizatorii cu site-ul tau si sa identifici problemele legate de navigare sau continut.

Potentialul de a crea bucle de redirect sau redirect loop-uri: Daca nu sunt gestionate corect, lanturile de redirecturi pot duce la bucle infinite, unde paginile se redirectioneaza reciproc. Acest lucru poate face ca unele pagini sa fie inaccesibile atat pentru utilizatori, cat si pentru motoarele de cautare.

Pentru a minimiza impactul negativ al lanturilor de redirecturi, este recomandat sa le eviti cand este posibil si sa folosesti redirecturi directe catre destinatia finala. De asemenea, revizuieste periodic structura site-ului si optimizeaza orice lant de redirectionari existent pentru a imbunatati performanta si accesibilitatea site-ului tau.

Directiva Noindex

Noindex este o directiva folosita in SEO pentru a le spune motoarelor de cautare sa nu indexeze o anumita pagina web. Atunci cand aceasta directiva este implementata intr-o pagina, motoarele de cautare sunt instruite sa nu afiseze pagina respectiva in pagina cu rezultate. Acest lucru este util in mai multe scenarii, cum ar fi:

Pagini cu continut duplicat: Pentru a preveni problemele SEO asociate cu continutul duplicat, poti folosi noindex pe versiunile duplicate ale continutului pentru a te asigura ca doar versiunea preferata este indexata de motoarele de cautare.

Continut neimportant sau temporar: Daca ai pagini pe site care sunt relevante pentru strategia SEO, cum ar fi pagini de confirmare dupa trimiterea unui formular, pagini parametrizate, pagini temporare sau in constructie, utilizarea noindex poate preveni aparitia acestora in cautari.

Sectiuni private ale site-ului: Paginile care sunt destinate utilizarii interne sau unui grup restrans de utilizatori, cum ar fi anumite zone ale unui site intranet, pot fi marcate cu noindex pentru a le tine departe de ochii publicului.

Directiva noindex poate fi aplicata in mai multe moduri, inclusiv prin meta tag-ul noindex in codul HTML al paginii, sau prin header-e HTTP X-Robots-Tag pentru resurse care nu sunt pagini HTML (cum ar fi fisiere PDF sau imagini).

Sunt de asemenea situatii in care nu dorim sa avem directiva noindex prezenta in paginile site-ului.

Verificarea corectei implementari a directivei noindex este esentiala pentru succesul strategiei tale SEO. Exista cateva motive importante pentru care trebuie sa te asiguri ca noindex este folosit adecvat si doar pe paginile pe care intentionezi sa le excluzi din indexarea motoarelor de cautare:

Prevenirea erorilor accidentale: Este posibil sa aplici accidental noindex pe pagini importante ale site-ului tau, cum ar fi pagini de produs, categorii sau articole de blog valoroase. Aceasta ar impiedica aceste pagini sa apara in rezultatele cautarilor, ceea ce ar reduce vizibilitatea online si traficul organic catre site.

Impact asupra traficului si clasamentului: Paginile marcate cu noindex sunt excluse din indexul motoarelor de cautare, ceea ce inseamna ca nu vor fi afisate in rezultatele cautarilor. Daca pagini importante sunt marcate gresit cu noindex, acest lucru poate avea un impact negativ semnificativ asupra traficului site-ului tau si asupra clasarii in pagina cu rezultate.

Influenta asupra autoritatii site-ului: Motoarele de cautare, cum ar fi Google, evalueaza autoritatea unui site pe baza calitatii si cantitatii de continut pe care il pot indexa. Daca continutul valoros este ascuns din greseala de motoarele de cautare prin utilizarea noindex, autoritatea si relevanta site-ului poate fi afectata.

Utilizarea corecta a directivei noindex este cruciala pentru mentinerea unei structuri de site optimizata si pentru prevenirea indexarii continutului nedorit.

Noindex, follow

Atributul noindex, follow este folosit pentru a indica motoarelor de cautare ca o anumita pagina nu ar trebui indexata, dar link-urile de pe acea pagina ar trebui urmarite. Aceasta inseamna ca, desi pagina in sine nu va aparea in rezultatele cautarilor, motoarele de cautare vor analiza si indexa continutul la care aceasta face referire printr-un link.

In aceasta situatie se pot gasi URL-uri de paginatie de categorii (/masini-de-tuns/p2/), unde avem listate produse pe care dorim sa le indexam insa, pagina in site nu o dorim indexata pentru ca aceasta ar deveni duplicat al paginii principale de categorie. Acest atribut poate fi util in diverse scenarii, cum ar fi gestionarea paginilor de arhiva ale unui blog, unde dorim ca arhiva in sine sa nu fie indexata, dar articolele individuale listate in arhiva sa fie accesibile pentru indexare si cautare s.a.m.d.

Date structurate

Datele structurate reprezinta o metoda de organizare si prezentare a informatiilor pe site-urile web intr-un mod standardizat, astfel incat motoarele de cautare sa poata intelege mai usor continutul paginilor si sa le afiseze intr-un format mai atractiv si mai informativ in oagina cu rezultate. Acestea sunt implementate pe un site web folosind un format specific de marcare, cum ar fi Schema.org, care este sustinut de principalele motoare de cautare, inclusiv Google, Bing, Yahoo! si Yandex.

Utilizarea datelor structurate ajuta la imbunatatirea SEO prin evidentierea continutului specific al paginii, cum ar fi articole, recenzii de produse, evenimente, retete culinare, informatii despre companie si multe altele. Aceasta permite motoarelor de cautare sa creeze rich snippets, care pot include elemente vizuale, cum ar fi ratingul in stele pentru recenzii, preturile produselor, disponibilitatea acestora, sau chiar butoane de actiune directa.

Implementarea datelor structurate

Pentru a implementa date structurate pe un site web, este necesar sa adaugi un cod specific in HTML-ul paginii tale. Acesta poate fi realizat prin intermediul unor plugin-uri si module dedicate, in cazul CMS-urilor precum WordPress sau le poti genera manual folosind tool-uri precum Schema Markup Generator.

Pentru a verifica implementarea datelor strucutrate poti folosi Rich Results tester de la Google sau Schema.org validator.

Tipuri de date structurate

Breadcrumbs
Acestea afiseaza si pagini adiacente celei principale, aparand in rezultate aproape exclusiv la cautarile de brand. Mai mult, acestea arata si path-ul (calea) de navigatie, ajutand atat utilizatorii, cat si motorul de cautare, sa inteleaga mai bine arhitectura site-ului.

Rezultate interactive


La cautarea unei retete sau a unui eveniment cunoscut, rezultatele cautarilor vor fi mai interactive, oferind informatii detaliate si direct relevante pentru cautarea efectuata.

Local Business
Cand esti in cautarea unui serviciu local sau a unui magazin fizic, vei primi informatii aditionale, precum o harta care iti arata unde se afla respectiva locatie, orarul de functionare etc.

Product
In cadrul magazinelor online, datele structurate pot fi folosite pentru afisarea directa a produselor in pagina cu rezultate Google, care includ review-uri, pret, disponibilitate etc.

Aggregate Rating


Este un snippet care arata un review al unui produs, bazat pe concluziile mai multor utilizatori. Acest snippet include stelute (de la 1 la 5), iar uneori si un review sumar.

Rich Snippets
Acestea sunt imbunatatiri fata de modul traditional de afisare in SERPs, permitand website-ului tau sa afiseze review-uri, adresa, orarul de functionare sau chiar imagini.

Featured Snippets


Un featured snippet este atunci cand Google decide ca informatia detinuta de un site este atat de pretioasa, incat o va afisa desfasurata, in topul rezultatelor.

Rich Cards
Sunt o variatie de rich snippets, construite exclusiv pentru rezultatele afisate pe dispozitive mobile, oferind o experienta vizuala imbunatatita.

Knowledge Graph


La cautarea unei persoane faimoase, a unei companii de renume sau a unei locatii foarte populare, vei fi intampinat cu un knowledge graph, o colectie de informatii din surse de incredere, care includ poze, date despre persoana/companie etc.

Schema FAQ

Schema FAQ (Frequently Asked Questions) este o forma de date structurate care ajuta la prezentarea intrebarilor frecvente si a raspunsurilor acestora direct in rezultatele cautarilor Google. Implementarea acestei scheme pe pagina ta web poate imbunatati vizibilitatea in SERP-uri prin afisarea unui snippet imbogatit, care permite utilizatorilor sa vada raspunsurile la intrebarile comune fara a fi nevoie sa acceseze site-ul.

Implementarea corecta a datelor structurate este esentiala pentru a te asigura ca informatiile relevante sunt prezentate in mod eficient utilizatorilor, imbunatatind astfel experienta acestora si crestand vizibilitatea site-ului tau in cautari.

Structura URL-urilor si arhitectura site-ului

Structura URL-urilor si arhitectura site-ului sunt doua aspecte esentiale in SEO tehnic, avand un impact semnificativ asupra experientei utilizatorului si a optimizarii pentru motoarele de cautare. O structura bine organizata ajuta la imbunatatirea navigabilitatii si la indexarea mai eficienta a site-ului de catre motoarele de cautare.

URL-urile reprezinta adresele web ale paginilor si ar trebui sa fie, pe cat posibil, scurte, descriptive si usor de citit atat pentru utilizatori, cat si pentru motoarele de cautare. O structura buna a URL-ului include cuvinte cheie relevante pentru continutul paginii, separandu-le printr-un dash (-) pentru a imbunatati lizibilitatea.

Principii de baza pentru o arhitectura corecta

Ierarhie logica: Ar trebui sa existe o structura clara si logica, incepand cu pagina acasa, urmata de categoriile principale si subcategoriile aferente. Aceasta ierarhie ajuta la organizarea informatiilor intr-un mod intuitiv.

Navigatie simpla: Meniurile principale de navigatie ar trebui sa fie simple si usor de inteles, permitand utilizatorilor sa gaseasca rapid informatiile dorite.

Linkuri interne: Utilizarea linkurilor interne nu doar ca imbunatateste navigabilitatea, dar si distribuie link juice in cadrul site-ului, ceea ce poate imbunatati clasamentul paginilor.

Scalabilitate: Arhitectura site-ului ar trebui sa fie scalabila, permitand adaugarea usoara de noi categorii sau pagini fara a compromite structura existenta.

URL-uri canonice: Pentru a evita problemele de continut duplicat, este important sa utilizezi etichetele canonice acolo unde este necesar, indicand versiunea preferata a unei pagini.

Design responsive: Designul responsiv asigura ca site-ul este accesibil si usor de navigat pe dispozitivele mobile, un factor important atat pentru experienta utilizatorului, cat si pentru SEO.

Prin optimizarea structurii URL-urilor si arhitecturii site-ului, poti imbunatati semnificativ experienta utilizatorilor si vizibilitatea site-ului in motoarele de cautare. Aceste aspecte contribuie la cresterea traficului organic, la o rata mai mare de conversie si, in cele din urma, la succesul online.

SEO tehnic este esential pentru succesul unui website in mediul online. Prin implementarea unor bune practici de SEO tehnic, poti imbunatati vizibilitatea si pozitia website-ului in rezultatele cautarilro organice. Asigura-te ca acorzi atentie aspectelor cheie, cum ar fi viteza de incarcare a paginilor, structura URL-urilor, implementarea hartii XML a website-ului, securitatea si SSL-ul, gestionarea erorilor si redirectionarea corecta a paginilor, structura si arhitectura website-ului si datele structurate. Prin urmare, investeste timp si resurse in SEO tehnic si vei vedea rezultate pozitive in clasamentul si performanta website-ului tau.

Vrei sa optimizezi performanta tehnica a site-ului tau pentru motoarele de cautare? Un audit SEO tehnic detaliat poate fi solutia. Descopera cum imbunatatirea aspectelor tehnice ale site-ului tau te pot aduce pe primul loc. Contacteaza-ne acum pentru a afla cum te putem ajuta sa domini prima pagina din Google!