seo black hat

Ce este SEO Black Hat si 10 tehnici de evitat

SEO Black Hat este o practica SEO controversata utilizata pentru a creste rapid clasarea unui site in pagina cu rezultate ale motoarelor de cautare, deseori incalcand bunele practici ale acestora. Desi SEO, in esenta, vizeaza imbunatatirea vizibilitatii unui site, metodele black hat se abat de la regulile etice pentru a obtine rezultate rapid.

Acest articol isi propune sa ofere o imagine de ansamblu asupra acestor tehnici, a motivelor pentru care trebuie evitate si asupra alternativelor etice.

Ce este SEO Black Hat?

SEO Black Hat se refera la utilizarea de tactici neetice pentru a obtine o clasare superioara in in SERP. Aceste practici incalca regulile de buna practica stabilite de motoarele de cautare si sunt create pentru a manipula algoritmul din spatele acestora.

Practicile SEO Black Hat sunt adesea utilizate de companii sau indivizi care incearca sa obtina rapid o crestere in clasament, fara a investi in crearea de continut original si de calitate sau in imbunatatirea experientei utilizatorului. Cu toate acestea, aceste tactici pot duce la penalizari severe, inclusiv la eliminarea completa a site-ului din indexul motorului de cautare.

10 tehnici black hat pe care trebuie sa le eviti

Exista numeroase tehnici SEO Black Hat care sunt utilizate frecvent de catre companiile care incearca sa manipuleze algoritmul motoarelor de cautare. Iata zece dintre cele mai comune tehnici black hat:

1. Text ascuns (Hidden text)

Textul ascuns este o tehnica SEO Black Hat care implica includerea de texte pe o pagina intr-un mod care nu este vizibil pentru vizitatorii site-ului, dar poate fi detectat de motoarele de cautare. Scopul acestei tehnici este de a manipula algoritmul prin umflarea artificiala a relevantei paginii cu cuvinte cheie sau fraze relevante pentru intentia de cautare.

Exemple comune:

 • Textul are aceeasi culoare ca fundalul paginii, facandu-l invizibil pentru utilizatori, dar nu si pentru motoarele de cautare.
 • Folosirea CSS-ului pentru a pozitiona textul in afara ecranului.
 • Setarea dimensiunii fontului la 0.
 • Ascunderea textului in spatele imaginilor sau folosirea tehnicii “display:none” in CSS.

Tehnica textului ascuns este una dintre cele mai vechi metode de manipulare a motoarelor de cautare, fiind folosita inca de la inceputurile SEO. Cu toate acestea, motoarele de cautare, in special Google, au devenit din ce in ce mai sofisticate in detectarea si penalizarea acestei practici.

2. Cloaking

Cloaking este o tehnica black hat prin care continutul prezentat motoarelor de cautare este diferit de cel prezentat utilizatorilor din site. Asta inseamna ca un site poate arata o versiune a continutului sau catre motoarele de cautare pentru a obtine o clasare mai buna, in timp ce utilizatorii vad o versiune total diferita, adesea mai putin relevanta pentru intentia din spatele cautarii.

Cloaking-ul poate fi realizat prin mai multe metode, inclusiv:

 • Detectarea user-agent-ului care acceseaza site-ul si servirea unui continut diferit bazat pe acesta informatie (de exemplu, o versiune pentru Googlebot si una pentru utilizatorii obisnuiti).
 • Folosirea IP-urilor pentru a determina daca vizitatorul este un motor de cautare sau un utilizator obisnuit si modificarea continutului servit in consecinta.

Cloaking-ul este o tehnica veche, utilizata inca din primele zile ale optimizarii pentru motoarele de cautare. La fel ca si textul ascuns, motoarele de cautare au devenit mai bune in detectarea si penalizarea acestei practici.

3. Keyword stuffing

keyword stuffing

Keyword stuffing este o tactica SEO Black Hat care consta in introducerea excesiva a cuvintelor cheie in continutul unei pagini, metadate (cum ar fi titlul paginii si meta descrierea), si in tag-urile alternative ale imaginilor, in incercarea de “pacali” motoarelor de cautare. Scopul este de a face pagina sa para mai relevanta pentru acele cuvinte cheie decat este in realitate.

Aceasta practica poate lua mai multe forme, inclusiv:

 • Repetarea excesiva a cuvintelor cheie in continutul paginii, facand textul sa para nenatural si greu de citit.
 • Listarea unei cantitati mari de cuvinte cheie la sfarsitul unei pagini sau in sectiunea de footer.
 • Umplerea tag-urilor alternative ale imaginilor cu cuvinte cheie, chiar si atunci cand acestea nu descriu cu exactitate imaginea respectiva.

Aceasta tehnica a fost mai populara in anii de inceput ai SEO, cand motoarele de cautare se bazau mai mult pe frecventa cuvintelor cheie pentru a determina relevanta unei pagini. Cu toate acestea, algoritmii de cautare au evoluat si acum pot penaliza site-urile care practica keyword stuffing.

Un exemplu clasic ar fi o pagina care vinde “ceasuri ieftine” si repeta fraza “ceasuri ieftine” in mod excesiv si in moduri care nu sunt naturale sau relevante pentru context, cum ar fi: “Cauti ceasuri ieftine? Cele mai bune ceasuri ieftine sunt aici. Nu rata ofertele noastre la ceasuri ieftine. Cele mai ieftine ceasuri ieftine.”

Utilizarea de keyword stuffing nu doar ca deterioreaza experienta utilizatorului, dar poate si duce la penalizari din partea motoarelor de cautare, rezultand in scaderea clasarii in pagina cu rezultate.

4. Ferme de linkuri

FERME DE LINKURI

Fermele de link-uri sunt retele de site-uri interconectate, create cu scopul exclusiv de a creste numarul de backlinkuri catre anumite site-uri pentru a imbunatati artificial autoritatea si clasarea acestora. Aceasta practica este considerata black hat pentru ca incearca sa manipuleze algoritmii motoarelor de cautare fara a oferi valoare reala utilizatorilor.

In esenta, proprietarii acestor ferme de linkuri adauga linkuri catre site-urile lor in cadrul multor alte site-uri, indiferent de relevanta sau contextul acestor linkuri. Ideea este ca, prin cresterea numarului de backlinkuri care indica spre un site, se poate semnala motoarelor de cautare ca site-ul respectiv este autoritar, popular si relevant, determinand astfel un ranking mai bun in SERP.

Aceasta tehnica a fost mai populara in anii trecuti, cand algoritmii motoarelor de cautare erau mai putin avansati si puteau fi mai usor manipulati. Cu timpul, insa, motoarele de cautare, in special Google, au dezvoltat metode mai sofisticate de detectare a fermelor de linkuri si penalizeaza site-urile care participa la astfel de practici.

Utilizarea fermelor de linkuri este considerata o practica riscanta si penalizata de motoarele de cautare precum Google. Site-urile descoperite ca participa la astfel de scheme pot fi penalizate prin scaderea clasarii sau chiar prin eliminarea completa din indexul de cautare. Astfel, pentru o strategie de SEO de lunga durata si etica, este recomandat sa se evite folosirea fermelor de linkuri si sa se concentreze pe construirea de linkuri de calitate intr-un mod natural.

5. Retele de bloguri private (PBN)

PBN-urile sunt un tip de ferma de linkuri, dar in loc sa se conecteze la alte site-uri din cadrul fermei de linkuri, sistemul se bazeaza pe crearea de mai multe site-uri care toate se conecteaza la un singur site. Ideea este ca numarul de backlinkuri va creste clasarea site-ului receptor in SERP, dar majoritatea algoritmilor motoarelor de cautare pot recunoaste si penaliza siteurile care folosesc aceasta practica.
PBN-urile sunt considerate o tehnica SEO Black Hat deoarece incerca sa manipuleze algoritmii de cautare printr-o metoda artificiala de crestere a autoritatii site-ului tinta.

Proprietarii de PBN-uri achizitioneaza de obicei domenii expirate sau domenii cu autoritate ridicata pentru a crea sau a gazdui continut care indica spre site-ul sau site-urile tinta. Aceste bloguri sunt apoi populate cu continut, adesea de calitate scazuta sau irelevant, dar care include linkuri catre site-ul tinta.

Utilizarea PBN-urilor a castigat popularitate odata cu evolutia algoritmilor motoarelor de cautare, care au inceput sa puna tot mai mult accent pe backlinkuri ca factor de clasare.

Un exemplu ar fi achizitionarea a 10 domenii expirate care au avut candva continut relevant pentru “echipament de camping”. Proprietarul PBN-ului creeaza apoi un blog pe fiecare dintre aceste domenii, publicand articole care includ linkuri catre site-ul principal care vinde echipament de camping. Desi aceste bloguri ar putea parea relevante la prima vedere, scopul lor principal este de a transfera autoritatea catre site-ul tinta.

6. Comentarii spam

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute si invechite practici SEO Black Hat: adaugarea de comentarii pe alte bloguri care includ linkuri catre site-ul tinta.
Majoritatea acestor comentarii sunt irelevante pentru discutia in curs si sunt generate automat de boti sau postate manual de persoane angajate pentru aceasta activitate.

Spammerii folosesc boti pentru a posta comentarii pe un numar mare de site-uri. Aceste comentarii includ de obicei un link catre site-ul pe care doresc sa il promoveze si pot contine un mesaj generic, cum ar fi laude nespecifice despre continutul paginii sau intrebari vagi, folosite ca pretext sa includa linkul fara a oferi valoare conversatiei.

Practica spamului in comentarii a existat de cand blogurile si forumurile au devenit populare pe internet. Cu toate acestea, eficacitatea sa a scazut in timp datorita implementarii unor masuri de protectie mai sofisticate de catre proprietarii de site-uri si actualizarilor algoritmilor motoarelor de cautare, care penalizeaza aceasta practica.

Un exemplu de spam in comentarii ar fi postarea unui comentariu pe un blog despre sanatate, care spune ceva de genul: “Articol minunat! Am gasit o resursa fantastica care va poate ajuta sa pierdeti greutate rapid [link].” Acest comentariu nu adauga valoare discutiei si serveste doar ca scuza pentru link-ul spam.

Desi este tentant sa folosesti spamul in comentarii pentru a incerca sa imbunatatesti clasarea unui site, aceasta este o strategie pe termen scurt care poate afecta reputatia si vizibilitatea site-ului pe termen lung.

7. Copierea continutului concurentilor

Copierea continutului concurentilor se refera la practica de a prelua si folosi direct continutul de pe site-urile concurentilor fara permisiune, cu scopul de a beneficia de succesul sau autoritatea acestuia in Google. Aceasta tehnica este considerata neetica si poate avea consecinte legale, pe langa penalizarile din partea motoarelor de cautare.

Un site copiaza articole, descrieri de produs, recenzii sau alte forme de continut direct de pe site-ul unui concurent, sperand sa acapareze o parte din traficul site-ul original sau sa imbunatateasca clasarea in SERP bazandu-se pe calitatea continutului copiat. Aceasta practica ignora eforturile si resursele investite de creatorul original in crearea continutului.

Utilizarea continutului copiat nu doar ca este o incalcare a drepturilor de autor, dar poate si sa dauneze grav site-ului care il foloseste. Motoarele de cautare, precum Google, au algoritmi sofisticati pentru detectarea si penalizarea continutului plagiat. Site-urile prinse ca utilizeaza astfel de practici pot fi penalizate prin scaderea clasarii sau chiar prin eliminarea din index.

8. Abuzul de snippet-uri bogate (Rich snippets)

Snippet-urile bogate sunt fragmente de cod care ofera motoarelor de cautare informatii relevante despre continutul unei pagini, cum ar fi recenzii, ratinguri, preturi, disponibilitatea produselor etc., permitand afisarea acestor detalii direct in SERP. Abuzul de snippet-uri se refera la practica de a manipula aceste fragmente de cod pentru a afisa informatii inselatoare sau irelevante in SERP-uri , in incercarea de a atrage mai multi utilizatori.

Administratorii site-urilor pot adauga date structurate incorecte sau inselatoare in continutul lor pentru a genera snippet-uri bogate nejustificat de favorabile. De exemplu, pot afisa ratinguri false de cinci stele pentru produse sau servicii care nu au fost niciodata achizitionate si evaluate, sau pot folosi markup-ul pentru evenimente pe pagini care nu promoveaza evenimente reale.

Un exemplu ar fi un site care vinde suplimente alimentare si utilizeaza markup de date structurate pentru a afisa un rating mediu de 5 stele in SERP, bazat pe “recenzii” false sau pe un numar foarte mic de recenzii reale, astfel incat sa para mai atragator pentru potentiali clienti.

Motoarele de cautare, cum ar fi Google, au politici stricte impotriva utilizarii inselatoare a datelor structurate si pot penaliza site-urile care abuzeaza de snippet-uri bogate, inclusiv prin eliminarea posibilitatii site-ului respectiv de a afisa orice snippet bogat in viitor sau prin scaderea vizibilitatii site-ului.

9. SEO negativ

SEO negativ reprezinta un set de practici neetice utilizate pentru a cauza daune unui site concurent. Aceste practici pot varia de la crearea de linkuri toxice catre site-ul tinta, pana la copierea continutului site-ului si distribuirea acestuia pe internet pentru a crea continut duplicat, sau chiar atacarea site-ului pentru a-l modifica sau a-l deteriora.

SEO negativ se poate manifesta in mai multe moduri, inclusiv:

 • Crearea de backlinkuri toxice: Generarea sau achizitionarea in masa a linkurilor de calitate scazuta si irelevante catre site-ul tinta, in scopul de a declansa penalizari din partea motoarelor de cautare.
 • Copierea si raspandirea continutului: Duplicarea continutului site-ului tinta si publicarea acestuia pe alte site-uri pentru a dilua valoarea originalitatii si a induce in eroare motoarele de cautare cu privire la sursa originala a continutului.
 • Atacuri cibernetice: Atacarea diferitelor vulnerabilitati ale site-ului tinta pentru a modifica sau sterge continutul, sau pentru a injecta malware, ceea ce poate duce la penalizari sau chiar la eliminarea temporara din index.
 • Raportari false: Trimiterea de rapoartari false catre Google prin intermediul instrumentelor pentru webmasteri, sustinand ca site-ul tinta practica tehnici SEO Black Hat.

Un exemplu ar fi o companie care angajeaza un serviciu de SEO Black Hat pentru a crea mii de backlinkuri toxice catre site-ul unui concurent, in speranta ca acest lucru va declansa o penalizare din partea Google pentru profilul de link-uri ne-natural al concurentului.

Este important de mentionat ca motoarele de cautare, in special Google, au implementat masuri pentru a reduce impactul SEO negativ si pentru a permite proprietarilor de site-uri sa se apere impotriva acestor tactici, cum ar fi utilizarea instrumentului de disavow a linkurilor toxice. Totusi, cel mai bun mod de a contracara SEO negativ este prin construirea si mentinerea unui profil solid SEO white hat, fara compromisuri care include continut de calitate, backlinkuri relevante pe site-uri de incredere si o buna securitate a site-ului.

Rescrierea articolelor (Article spinning)

Article spinning este o tehnica SEO Black Hat care implica reutilizarea continutului existent pe alte site-uri prin rescrierea acestuia pentru a parea nou, cu scopul de a genera mai multe versiuni ale aceluiasi articol. Acest proces este adesea automatizat cu ajutorul inteligentei artificiale, care inlocuieste cuvintele sau frazele din textul original cu sinonime sau reformuleaza propozitiile pentru a crea continut nou. Scopul este de a evita penalizarile pentru continut duplicat.

Utilizatorii acestei tehnici incarca un articol intr-un AI de article spinning, care analizeaza textul si genereaza noi versiuni ale acestuia prin schimbarea sau reorganizarea cuvintelor si frazelor. Rezultatul este un numar de articole aparent diferite, dar care, in esenta, transmit aceeasi informatie ca articolul original.

Tehnica a devenit populara in anii 2000, pe masura ce creatorii de continut cautau modalitati de a “pacali” motoarele de cautare, fara a investi in crearea de continut unic si valoros si s-a dezvoltat in ultimii ani o data cu aparitia inteligentei artificiale.

Google, a devenit tot mai bun in detectarea si penalizarea continutului de slaba calitate, inclusiv a articolelor de slaba calitate generate cu AI. Core update-ul din martie 2024 afecteaza direct site-urile care folosesc tehnici de generare a continutului cu inteligenta artificiala sau article spinning, in special in cazurile unde continutul produs este de calitate slaba, neoriginal sau creat in principal pentru motoarele de cautare, in detrimentul utilizatorilor. Astfel, este recomandata crearea si publicarea de continut original, de inalta calitate, care ofera valoare reala cititorilor.

De ce este indicat sa eviti folosirea tehnicilor SEO Black Hat in 2024?

Desi practicile SEO Black Hat nu sunt ilegale, acestea incalca bunele practici ale motoarele de cautare. Prin urmare, utilizand aceste tehnici iti asumi riscul de a pierde investitia initiala in site si posibilitatea de a mai folosi site-ul in motoarele de cautare. Penalizarile constau in declasarea din pagina cu rezultate sau chiar eliminarea completa a site-ului din index. Acest lucru duce la scaderea drastica a traficului si, automat, a clientilor.

Pe masura ce motoarele de cautare s-au perfectionat in identificarea tehnicilor SEO Black Hat, este tot mai greu sa folosesti aceasta practica fara a fi prins si penalizat. In plus, aceste metode SEO nu satisfac nevoile potentialilor tai clienti.

Cum sa eviti tehnicile SEO Black Hat?

Dupa cum am vazut, SEO Black Hat este o practica riscanta, care nu poate avea rezultate pozitive pe termen lung. Iata cele mai bune metode prin care poti evita folosirea acesteia:

 • Trateaza utilizatorii si motoarele de cautare in acelasi mod, evitand tehnici precum cloaking sau continut ascuns. Concentreaza-te pe rezolvarea problemelor utilizatorilor si crearea unei experiente de utilizare cat mai placute.
 • Scrie continut de buna calitate, in care sa nu faci keyword stuffing. Nu copia texte de pe alte site-uri.
 • Consulta regulamentul pentru continut de la Google.
 • Nu cumpara si nu vinde linkuri. Retine ca sunt considerare practici black hat si linkurile obtinute prin acordarea de produse gratuite la schimb.
 • Evita configurarea sau contactarea unei retele de bloguri private in scopul obtinerii de linkuri.
 • Diferentiaza-te de concurenta prin continut de calitate, astfel incat oamenii sa ajunga pe site-ul tau in mod natural, nu prin practici neetice care doar pacalesc motoarele de cautare.

Spre deosebire de black hat, white hat este o abordare mult mai buna de optimizare SEO pe termen lung. Asadar, mentine o relatie cat mai buna cu motoarele de cautare. In fond, acestea ne ajuta sa obtinem mai multi clienti si vanzari.

Vrei sa eviti capcanele SEO black hat si sa construiesti o strategie de succes pe termen lung? Echipa noastra de experti SEO iti poate ghida afacerea spre rezultate SEO remarcabile, respectand bunele practici Google. Nu lasa tactici dubioase sa iti puna in pericol afacerea. Contacteaza-ne acum pentru consultanta SEO de incredere si incepe sa vezi rezultatele pe care ti le doresti!